Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

rózsaszínes

A pesszimista egy rosszul informált optimista, a pohár pedig igenis félig tele van. Sőt. Ahogy itt is látszik: minden jóban van valami még jobb, Úgy pedig még sohasem volt, hogy sehogy se lett volna. tehát: A világ rózsaszín szemüvegen keresztül. Azaz: nőjjön a Globális Boldogság Index!

Frissss

Linkblog

Koszovó és a trianoni seb

2008.02.23. 13:13 | rózsaszínes | Szólj hozzá!

Címkék: nemzet erdély vajdaság kárpátalja szerbia felvidék koszovó clinton pristina

 

 

(A képen szerb lányok tüntetnek Belgrádban)

5 éve, üzleti úton jártam Pristinában.

Mivel ismert volt, hogy cégünk tárgyalásokat folytat, ráadásul ezen tárgyalások végkimenetele az albánoknak kedvezhet, ezért a repülőtérről a szállodáig többször is autót kellett váltanunk. Vendéglátóink csak így tudták garantálni a biztonságunkat.

A helyi lakosság biztonságát pedig csak aképpen tudta garantálni az ENSZ felügyelete alatt működő ideiglenes nemtudommicsoda, hogy minden albán mellett állt egy KFOR katona - a szerbek mellett pedig kettő. Hummerből és géppuskás Land Roverből pedig egy-egy kereszteződésben több volt, mint egy hollywoodi világféltő gigaprodukcióban összesen.

Az utcaképre visszagondolva, a flashek domináns elemeit kéviseli a rengeteg munkanélküli, az utcákon csoportokba verődve beszélgető és cigarettázó férfi, valamint a szinte minden ház ormán kötelezően díszelgő kicsi szabadság szobor (Igen: a new yorki replikája). A nagyobb utak Clintonra voltak átkeresztelve, sok házra volt kitűzve az amerikai zászló.

A hatalmas szegénység ellenére egy boldog, a jövőben hihetetlenül erősen hívő NEMZETET ismertem meg az alatt a néhány nap alatt.

Ennek a NEMZET-nek a jövőbe való hitét egy dolog táplálta: hogy egy nap függetlenek lesznek.

A többi statisztika. (95%-a lakosságnak albán, a szerb kisebbség kivételével mindenki muzulmán, stb...), Valamint történelem.

Amihez én nagyon nem értek. Mindezek fényében mégis valami olyasmi fogalmazódik meg bennem- nyilvánvalóan a személyes élmények hatásának is köszönhetően, hogy a koszóvóban történtek bármiféle összevetése a közel egy évszázaddal korábban Erdéllyel és a Felvidékkel, Vajdasággal, Kárpátaljával történtekkel, nos, az pusztán dőreség.

Szerintem Koszovóval most emelkedett a Globális Boldogság Index.

Szerinted?

 

 

GBI szerintem: (4/5)
GBI szerinted: (5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsaszinszemuveg.blog.hu/api/trackback/id/tr56351329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása